PELAN PERSARAAN

Ramai diantara rakyat malaysia yang kurang sedar bahawa ramai dikalangan kita menjadi miskin atau terpaksa bekerja selepas bersara kerana duit simpanan KWSP habis digunakan dalam masa 5 tahun. Ini terjadi disebabkan oleh pengurusan kewangan yang kurang bijak menyebabkan duit simpanan habis digunakan dalam masa yang singkat. MAA Takaful menawarkan jalan penyelesaian terbaik untuk anda.

Pertama, anda perlu fikirkan berapa jumlah wang yang perlu anda inginkan setiap bulan selepas bersara. disini saya sediakan beberapa contoh

Selepas bersara, duit yang terkumpul boleh disimpan dalam didalam syarikat kewangan yang menawarkan dividen yang tinggi iaitu 10% dan keatas. Pengiraannya mudah, contohnya anda menyimpan RM500 setiap bulan, selepas bersara nanti duit anda dalam MAA Takaful berjumlah RM372,193 dengan anggaran dividen 9% setahun. duit itu akan anda laburkan di syarikat kewangan yang menawarkan dividen yang tinggi. kita andaikan syarikat kewangan tersebut menawarkan 10% dividen setiap tahun. so, 10% dari RM372,193 ialah RM37,219. kemudian kita bahagi kepada 12 bulan dan jumlahnya ialah RM3,101 sebulan. maka, anda memperolehi wang pencen anda setiap bulan hanya menggunakan duit dividen sahaja tanpa menyentuh atau mengusik jumlah asal yang disimpan.

Jangan risau jika anda menghidap salah satu penyakit kritikal, MAA Takaful akan menyambung simpanan anda setiap bulan sehingga anda bersara dan anda tidak perlu membayar sesen pun. jika anda ditakdirkan meninggal dunia sebelum bersara, wang pampasan dan nilai simpanan yang ada pada waktu tersebut akan dibayar kepada waris anda. contohnya anda menyimpan RM500 sebulan, katakan anda meninggal dunia 15 tahun lagi. maka wang pampasan RM 60,000 + simpanan RM 134,105 = RM 194,105.dengan ini, anda mendapat FREE PROTECTION. Berbanding dengan anda menyimpan dalam peti besi iaitu RM500 x 12 bulan x 15 tahun = RM90,000.

Anda boleh mengeluarkan duit anda pada bila-bila masa dengan syarat baki minima dalam MAA Takaful ialah RM1000.

jika berminat terus hubungi saya untuk temujanji:
> call/sms: 0192434355
> email    : gun_zukhairi@yahoo.com atau bomzukhairi@gmail.com

No comments:

Post a Comment